Wednesday, 25 July 2012

Puasa Oh Puasa

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum to All Bloggers and Readers..

Sori ea korang.. Selama ni asik bagi salam kat blogger je.. Lupe pulak ade certain yang bace blog ni bukan lah blogger, but ade jugak yang just a reader kan?.. Sorry again friend.. Senyum selalu.. :)

Sempena bulan Ramadhan ni, kebanyakan entry aku akan berkisar tentang puasa je.. Plan nye macam tu lah setakat ni. Hahahahaha. Before tu, korang layan dulu video ni.. tengok sampai habis tau. Baru boleh feeling-meeling.. Hik3~


video

Ni lah video nye. Dalam banyak-banyak iklan, iklan ni lah yang terbaeeekkk ! Hehehehe

Korang mesti pernah tengok iklan ni kan? Tipu lah kalau korang kata tak. :)  FYI, kalau aku tengok iklan ni je, confirm hati rase sebak. Sebab ape? Sebab iklan terlalu touching la. Iklan ni buat aku rase lebih menghargai umi (nama panggilan untuk my mom). Umi, anakmu akan selalu menyayangimu selagi hayat dikandung badan. Insya Allah. ^_^

Opsss.. Banyak pulak yang aku bebelkan pasal video ni kan. Macam nak wat presentation dalam kelas pun ade jugak. Hehehehehehe. Actually, aku nak bebel pasal benda lain. Ala-ala macam kasi insaf gitu kat korang sempena bulan barakah ni. hahahahahahaha. Nak kasi korang tangkap leleh sikit. ;)

Korang rase tak ape yang aku rase puase tahun ni? Aku tak tahu kenapa, tapi aku rase macam sebak sangat sambut puase tahun ni. Dah lah sebelum masuk puase tu, tak de ape-ape sambutan pun. Terasa macam hari biase je, macam dalam lagu Najwa Latif tu, "Kosong.... Kosong~" hehehehehehe. Dan bile dah masuk puase pulak, bertambah-tambah aku rase macam kosong.. K.O.S.O.N.G kosong.. nape mesti rase macam tu ea? Adakah itu petanda akhir zaman? Ya Allah, takutnye aku bila pikir pasal kiamat. :(

Korang pernah terfikir tak, andai satu mase, korang sedar-sedar je, family korang semua dah tak de. Korang tinggal sorang-sorang je kat dunia ni, ape korang rase? Kalau aku, aku akan meraung kot ! Huhuhuhu.. Yelah, berpisah dengan kawan adalah lebih baik daripada berpisah dengan family. Family dah duduk ngan kite sejak bertahun-tahun, kawan tu baru je kenal beberapa tahun. Jadi, kalau kawan dah tak nak kawan ngan kite, usah ler nak nangis-nangis bagai ye, sebab diorang bukan tau pun cerita pasal luar dalam kite. Last-last, family gak yang kasi support, yang lagi memahami kite.. kan?

Umi, abah, adik-adik, aku amat menyintai kalian.. Sayang korang ketat-ketat <3<3<3


*Blur kejap* Aku tak tau ape yang aku cube nak sampaikan kat entry kali ni. Banyak benda nak diluahkan. tapi tak mampu nak keluarkan gune mulut. Tu yang tergerak nak corat-coret kat sini. Tu pun still tak mampu nak luahkan. Ya Allah ~ Aku rase aku dah patut stop. Nak kena melaksanakan amanah sebagai hamba Allah dulu ye.. ^_^

Take care semua.. jangan lupe ikuti entry aku yang seterusnye. Hingga bertemu lagi. Keep in touch ya buddies.. >_<


Monday, 23 July 2012

:: Tudung + "Dating" = Puasa ::

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum to all Bloggers
dan Salam Ramadhan untuk kalian.. ^_^



Sempena bulan yang penuh barakah ni, aku tertarik untuk bercerita pasal topik ni. Bukan bertujuan untuk memburukkan orang, but as our pengajaran. Macam yang kite tengok sekarang ni, ramai orang suke dan ade keinginan untuk pakai tudung. Alhamdulillah kerana Allah telah mencampakkan rase sebegitu dalam diri kite. Cuma kite sendiri yang kena betulkan niat kite balik. Bila ditanye, "Nape ea korang pakai tudung ni?". Maka pelbagai sebab yang diberikan oleh mereka yang baru mahu berjinak-jinak untuk bertudung ni.


A : Aku bertudung ni sebab tuntutan syariah mengajarkan kite untuk bertudung. Menutup ape yang terbuka supaya kite lebih terpelihara. ^_^




B : Aku bertudung ni sebab nak ikut trend. Kan sekarang ni macam-macam gaya tudung ade. So, bile lagi nak pakai kan? kang orang cakap kite ketinggalan zaman pulak. Hehehehe ;)




C : Aku bertudung ni sebab ikut kengkawan je. Lagipun aku rase aku lebih cantik bile bertudung. Betul tak? huhu.







Ape pun sebabnye, berdasarkan niat kite. Bukan ke "Setiap amal itu bergantung kepada niat (الأعماال بالنية)" Kalau rase-rase niat kite tu macam ade kureng sikit, maka cepat-cepat lah perbetulkan ye kawan-kawan.

"Pasal tu semua orang dah tau. Ape yang cube kau nak sampaikan der?"

Haaaaa.. actually, benda ni lah yang aku nak story hari ni. Aku ni bukannye baik sangat pun. Tapi kalau kite rase benda tu salah, paling tidak pun, kite akan rase lain macam kan? Cume antara berani dengan tak berani je nak tegur. Kalau kite cukup kuat, maka tegurlah. Kalau tak, berdoalah banyak-banyak semoga dia berubah. 

'Dating'? Kite sendiri pun tahu benda ni berdosa kan? Aku sendiri pun pernah ber'dating'. Tapi tu cerita du lah. Insya Allah, sekarang dalam proses untuk berubah menjadi lebih baik. Amin. Sebab ape 'dating' tu dosa ea? Sebab, bile kite 'dating', tak sah kalau tak de adegan pegang memegang kan? Means, pegang tangan. Jangan pikir bukan-bukan pulak ea.. hehehehe ;) jadi, sebab tu lah 'dating' tu jatuh hukum berdosa bile kite buat.

Hurmmm.. sekarang ni kan tengah bulan puasa. Bulan untuk kite membuat amal ibadah, jadi kenapa cemari bulan ni dengan benda yang boleh mengurangkan pahala ibadah kite? Kan jadi sia-sia je usaha kite selama ni. Tak best lah kalau kite dah penat-penat puasa sehari suntuk. Tibe-tibe kite cemarkan dengan benda yang sekecil-kecil perbuatan. Lagi sedih bile yang 'tutup sempurna dari atas hingga bawah' tapi masih jugak melakukan perkara yang  mereka sendiri tahu berdosa. Na'uzubillah, semoga kite semua tak termasuk dalam golongan sebegitu. Amiiiin~
Kan manis kalau kite boleh jaga diri kite dari membuat perkara-perkara yang tidak sepatutnye. Bukan nak pandang remeh pada mereka yang bertudung dan berpurdah, tapi itulah kenyataan yang kite sendiri terkadang terlepas pandang. Semoga kite semua sentiasa berada dalam rahmat Allah sentiase. Insya Allah. :)



Haaaaaa.. kan manis macam ni.. ^_^

Blog ni ditulis pada 3 Ramadhan bersamaan 23 Julai. Sebagai renungan untuk semua. 


Panjang umur, kite jumpe lagi. maaf andai ade yang terase. Ini hanye luahan rase seorang hamba Allah yang tak mampu nak tegur secara live. Sebab i'm very respect kat sape-sape yang pakai tudung labuh dan berpurdah. Jadi jangan lah buang rase respect  tu disebabkan kesilapan yang kite sendiri tahu halal haramnye. Same-same lah kite memuhasabahkan diri kite. Insya Allah. ^_^


Monday, 16 July 2012

:: Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan ::

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum to All Bloggers


 Tak sampai lagi beberapa hari je kite nak puasa dah. Hurmmmmm.. selalunye kalau dah nak dekat-dekat raye, orang busy ngan preparation beli itu ini untuk sambut Hari Raya Puasa kan? Tapi sedar atau tak, kite selalu lupe. Kite sepatutnye meraikan bulan Ramadhan. Bukannye bermaksud kite tak boleh sambut bulan Syawal, tapi lebihkan lah persiapan kite bile nak masuk bulan Ramadhan. 




Kengkadang aku rase sedih. Sedih andainye Ramadhan kali ini adalah Ramadhan terakhir buatku. Rase-rase cukup ke ibadat kite dalam bulan Ramadhan tu untuk tampung balik dosa-dosa yang dah banyak kite buat sebelum-sebelum ni? kadang-kadang kite tak pernah terfikir pun semua tu kan? Tak pe blogger sekalian, masih belum terlambat lagi. Jadi, ape tunggu lagi. marilah kite sama-sama meraikan bulan Ramadhan, bulan yang penuh barakah ini dengan amalan yang baik-baik. Semoga amalan kite yang sedikit ini dapat memberi kite peluang untuk masuk syurga. Amiiinnnnn~




Last but not least, insya Allah saya akan post kan ganjaran bagi orang-orang yang menunaikan solat Tarawikh dalam bulan Ramadhan. Benar atau tidak, Wallahu'alam. Semua tu sekadar untuk memberi semangat pada kite agar memperbanyakkan ibadah kepada-Nya. Insya Allah. ^_^

Akhir kalam.. SELAMAT MENYAMBUT BULAN YANG PENUH BARAKAH.. SEMOGA KALIAN SEMUA SENTIASA BERADA DI BAWAH RAHMAT ALLAH.. Amiiiinnnnn~ :)





Sunday, 15 July 2012

Blogspot.Com Ni Ape Ea?

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum to All Bloggers

Hari ni topik aku pasal blog. Sejak-sejak aku mula berjinak-jinak dengan blog ni, aku mula rasa macam makin jinak aku dengan blog, makin terserlah kebutaan IT ku ini. Adooiiii.. Susah jugak rupenye nak jadikan something tu menarik untuk dibaca oleh somebody. But I try to do my best to make you more happy when reading my blog. Bukan nak MenCaPub ye der, just have fun saja itu bha. Hehehehehehehehe.

Tapi aku still tak faham ape function blog ni sebenarnye? Nak attract people kat luar sane untuk bace blog kite kah? Or cume untuk happy-happy je? Aku sendiri pun kurang pasti ape jawapan yang sesuai. Atau blog ni sesuai untuk para novelis yang pandai menulis. Hurmmmmm.. nampaknye, I need to make some research about this issue.. And I need to learn more about this too.. :)

I think sampai sini je kot.. Chills up everybody. ^_^



Saturday, 14 July 2012

~ Gorgeous Island ~

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum to All Bloggers

Now, let me story more about my study. Time kat Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor a.k.a KUIS, aku amik jurusan diploma perakaunan. 



Ni lah tempat yang aku study dulu. Tenang je tengok kan? Tu belum masuk kawan-kawan aku kat sana lagi. Macam-macam kerenah and telatah diorang ni.. ^^


Aku yang langsung takde ape-ape basic pasal akaun, boleh pulak amik course tu. Sebab ape? Sebab aku suke sangat mengira. Tak kira lah ape pun, semua benda aku nak kira. Sampai ummi aku sendiri pun pening dengan telatah aku ni. :)

Tapi, ingat senang2 je aku nak dapat masuk course yang bukan scope aku tu. Banyak cerita behind the scene nye tau. Nak tau? Of course lah kan. Kalau tak, tak de lah korang nak terjah blog aku ni.. heheheheehehehehehe. >.< tapi nanti-nanti lah aku cerita part tu ea. 

Okay, after 3 tahun, akhirnye aku berjaya habiskan study aku in diploma tu. Alhamdulillah. rase macam terlepas satu amanah aku dengan keluarga. Tapi masih banyak lagi amanah yang aku galas. ^_^ Tolong doakan semoga aku mampu selesaikan semua amanah tu. Insya Allah. 

Ni belum masuk cerita Gorgeous Island lagi tau. Hehehehehehehe. Panjang tak panjang, korang layan kan aje lah ye. :)

After abis je diploma, aku isi borang UPU pulak untuk continue my study. First, aku rase macam malas dah nak isi. Tapi malu dengan kawan-kawan punye pasal, aku gagahkan diri jugak untuk fill in the form. Tak lama pastu, result pun keluar. agak frust jugak lah bile time check by online tu, dia tulis "Dukacita dimaklumkan, anda gagal mendapat mana-mana tempat" Pergh ! Time tu rase macam nak nangis kot. Sedih + risau. Takut aku tak dapat nak sambung study. pastu member-member kolej semua call. Rupenye, semua tak dapat. But diorang cakap, "Jangan putus asa, nanti ade second intake. Kite isi je borang tu. Insya Allah dapat jugak nanti". Thanks ye korang. Korang memang awesome !



Ni lah kawan-kawan kolej saya. Comelkan mereka? ^^v

Sekali lagi kemalasan aku melanda untuk isi borang UPU kali kedua. Tapi aku gagahkan jugak memandangkan aku lagi malas nak keje, makanye aku isi je lah borang belajar. It's better rather than search for a job. Hehehehehe. 

Tak lame lepas tu, result UPU pun keluar. Alhamdulillah. Usaha aku tak sia-sia. aku ditawarkan masuk UMS. But not in Kota Kinabalu, kat Labuan okay. Seumur hidup aku, tak pernah aku tahu pun ade UMS kat Labuan. Tapi takpe, tempat baru, pengalaman baru kan. aku diberi mase 3 hari je untuk settle kan semua benda, dari A sampai Z. Penat gak ah time tu. :)

Sampai masenye aku terbang. Takut nak pegi tempat orang punye pasal sampai family aku tolong hantarkan ke Labuan ni. Demand tak demand aku ni, korang sendiri nilai lah ye. Hahahahahahaha. Mule-mule sampai tu macam pelik gak ah sebab Labuan tu macam kosong. You know kosong? means lengang lah der. hahahahahahaha.

Sekarang dah dekat 1 tahun aku study sane. life kat sane not bad jugak lah. Best pun best. hehehehehehehehe. Tak caye? Try lah apply dulu ye. Baru korang tau macam mane. Even pun kengkadang rase macam bosan gak. Tapi takpe, kawan-kawan kat sane semua cool gua cakap same lu. ^_^



Ni lah gorgeous island yang aku cakapkan tu. Gorgeous kan? I Love This Place Very Much !

Rasenye sampai sini dulu kot celoteh saya pasal gorgeous island ni. Nanti kite sambung lagi ye. Chills everybody. ~


Friday, 13 July 2012

:: Ahlan Wasahlan Bloggers ::

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum to All Bloggers..

Setelah sekian lama aku menyepikan diri. Kini aku datang dengan wajah yang baru. Post yang dulu-dulu tu, post time aku jahiliyah. Kini aku datang dengan image yang lain. Harap semua blogger sudi singgah di blog aku ni. ~smile~

Kenapa aku buat blog ni? Bukan sebab aku mahu menunjuk-nunjuk mahupun mempamerkan hal peribadi aku pada orang ramai. But as you can see at my blog title. Blog ni terhasil bila mulutku tidak mampu berkata-kata, hanya tangan yang mampu meluahkan rasa.

Kalau anda rasa blog aku ni agak ANNOYING, maka cepat-cepat lah singgah ke blog yang lain. Aku tak paksa korang singgah. Hanya mereka yang nak singgah saje yang aku alu-alukan. Bukan berniat nak menghalau, just tak nak bagi korang rase nak muntah bace blog aku yang tah ape-ape ni. Bukankah "mencegah itu lebih baik dari mengubati" kan? Peace No War ^^v

Okay lah buddies. Rasenye sampai di sini dulu. Nanti aku corat-coret kat sini lagi ye. Nice to Know You All. Before that, jangan lupa FOLLOW saya di TWITTER. Tatatititutu.. >.<